Skötselråd

  • Diska alltid skärbrädan direkt efter användning, använd diskmedel och diskborste tillsammans med varmt vatten och skölj av med kallvatten. Dränk inte skärbrädan och spola inte mer vatten en nödvändigt, trä är ett levande material som man svälla och spricka om man dränker det i vatten och det är därför du skall diska din skärbräda för hand och inte i diskmaskin.
  • Torka av skärbräda med en kökshandduk eller papper och låt sedan brädan självtorka stående. Låt den inte ligga plant mot köksbänken och torka då det riskerar att underdelen som ligger an mot köksbänken inte torkar (kan böja sig) och dra till sig bakterier.
  • Använd aldrig en disktrasa för att torka av din skärbrädan
  • Lägg på bivaxolja (helst Yggdrasils) på skärbrädan om den börjar se ”torr” ut eller var tredje månad, lägg ett tunt lager med luddfri trasa och låt det torka (gärna över natten), polera ytan, återupprepa vid behov
  • Förvara skärbrädan på en torr plats

Grovrengöring (när skärbrädan börjar se ”torr” ut eller var tredje vecka)

  • Torka av smulor och skräp.
  • Dela en citron. Gnugga och gnid in den ena citronhalvan ordentligt på skärbrädan. …
  • Häll på ett lager med grovt salt och låt stå i cirka 15 minuter.
  • Tag den andra citronhalvan och gnugga in den tillsammans med saltet. …
  • Skölj av skärbrädan med vanligt vatten.
  • Slipa bort märken
  • Lägg på bivaxolja (helst Yggdrasils) på skärbrädan minst två gånger för att täppa igen porer så den blir vattenavstötande